پیشینه
در دیدار رئیس و جمعی از همکاران دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری در سال 1384، رهبر معظم انقلاب، پیشرفت علمی را رمز توسعه همهجانبه و موفقیت هر ملت در عرصههای گوناگون برشمردند و همه دستگاهها و مراکز ذیربط را به توسعه علم در کشور فرا خواندند.
ایشان علوم پایه را مبنای پیشرفت علمی دانستند و افزودند: «باید به گونهای علوم پایه را در کشور توسعه بدهیم که دانستن علومی مانند فیزیک، شیمی، ریاضی و دیگر علوم پایه به یک عرف و مسئلهای همگانی تبدیل شود تا بتوانیم با تکیه بر نوآوری و ابتکار، سرعت دستیابی به قلههای علمی را افزایش دهیم».
در این راستا در جريان دور دوم سفر رياست محترم جمهوري به استان سمنان در سال 1388 و با توجه به نياز منطقه به وجود مركز آموزشي تفريحي، احداث کانون علوم نوین پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، با بودجهاي معادل 000/000/500/2 ريال از محل اعتبارات وزارت نفت مصوب گرديد. با توجه به وجود پارك علم و فناوري دانشگاه سمنان، از سوي استانداري سمنان مسئوليت مطالعه و احداث کانون علوم نوین، به اين مجموعه واگذار گرديد.
پارك علم و فناوري دانشگاه سمنان در خرداد 1388، مطالعه جهت احداث کانون علوم نوین را آغاز و با انتخاب مشاور، مراحل ساخت را در بنايي به مساحت 600 متر مربع شروع نمود و به لطف پرودگار اين بنا در اسفند ماه 1388 تكميل و نهایتاً در سوم خرداد 1389 مصادف با سالروز آزاد سازی خرمشهر افتتاح گردید.
معرفی کانون علوم نوین
در کنار روشهای مختلفی که کشورها برای افزایش تواناییهای علمی کاربردی شهروندان خود انجام میدهند، ساخت مراکز علمی- آموزشی- تفریحی است. کانون علوم نوین پارک علم و فناوری از این قبیل مراکز میباشد که بازدیدکنندگان در آن میتوانند با مفاهیم و کاربردهای علمی در محیطی مفرح آشنا شوند.
این مراکز میتوانند موضوعات علمی و کاربردهای فناورانه را در زندگی روزمره به طور ملموس، عینی و با تجربه مستقیم پدیدهها، براي بازديدكنندگان معرفی نمایند و به این ترتیب کنجکاوی خفته در آنها به ویژه نسل جوان را بیدار کنند و زمینه گسترش تفکر علمی را در جامعه مهیا سازند.
کانون علوم نوین پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، با وسایل و نمونه های منحصر به فرد، امکانات ویژه نمایشی و محیط های آزادی که برای کسب تجربه شخصی و مهارت آموزی دارد، بهترین مکان برای آموزش غیررسمی و آزاد عموم مردم، همچنین مکمل بسیار مهمی برای آموزش های رسمی گروه های دانش آموزی و دانشجویی به شمار می رود.
معرفی مختصر تجهیزات و امکانات کانون علوم نوین
در اين مجموعه سعي شده است تجهيزاتي انتخاب گردد كه بازدیدکنندگان در كنار لذت بردن از امكانات فراهم آمده به صورت سازمان يافته و هدفمند به درك مستقيم مفاهيم علمي نائل شوند. به همين منظور موضوعات زير به عنوان مبناي اصلي كار انتخاب شده است.
1. رباتيك و پنوماتيك
2. نور – ليزر و استربوسكوپ
3. موسيقي و صوت
4. برق و الكتريسيته
5. آينه و عدسي
6. فيزيك و مكانيك
در كنار همه اين امكانات، بهرهگيري از مجموعههايي مانند بوفه و فروشگاه سرگرمي هاي علمي نيز براي لحظه هايي كه بازدیدکنندگان در اين مركز حضور دارند در نظر گرفته شده است.
آزمایشگاهها
آزمایش کردن یکی از راههای آموختن اصول و نتایج کلی علم است که می تواند دانش آموزان را وادار به تفکر، بحث و نتیجه گیری کند و در نهایت یادگیری را مطلوب سازد. با استفاده از ابزار کمک آموزشی بسیار ساده، تفهیم بسیاری از مطالب آسان تر می گردد.
در كنار اين مجموعه، آزمايشگاههايي با هدف پرورش خلاقيت افراد نيز تجهيز گرديده است كه مي تواند با برنامهريزي مناسب، قابل استفاده براي مراجعين باشد. اين آزمايشگاهها شامل :
· آزمايشگاه برق و الكترونيك
· آزمايشگاه شيمي عمومي
· آزمایشگاه انرژی های نو
· كارگاه عمومي مكانيك
مي باشد.